Rüya Paradoksu Biraz Beyin Yakmaya Ne Dersiniz ?

Benim yine akıl almaz beyinlerinizin yanacağı bir yazımdan daha merhaba dostlar bugün yine sizler için güzel bir konu buldum konumuzu siz başlıktan gördüğünüz gibi biraz garip gelebilir.

Bugünkü konumuzda biraz beyinleri yakacağız hazırsanız başlayalım.

Uyurken gördüğünüz bütün rüyalar uykunuzun en derin kısmı olan hızlı  göz hareketi zaman diliminde gerçekleşir.

Toplam da ki uyku sürenizin %25 'ini kapsayan bu zaman diliminde gözleriniz yuvalarından çıkmaya çalışırcasına hızlı bir şekilde oynar ve bu olay göz kapaklarınız kapalı olduğu için asla görülmez.

Fakat rüya görürken farklı bir aktivite seviyesine çıkan  ve çalışma performansı günlük hayattaki  gibi  yükselen beyniniz rüyada size büyük bir oyun oynar ve aynı bazı oyunlardaki gibi sizin için sahte bir simülasyon ortamı oluşturur.

Örnek vermem gerekirse zaman yolculuğu yaparak geçmişi değiştirdiğiniz veya etraftaki tuhaf yaratıklardan kaçtığınız bir çok mantık dışı rüyada gördüğünüz her şey ne kadar saçma bile olsa size rüya esnasında gerçekmiş gibi gelir. Günlük hayatta hissettiğiniz korku, sinir, heyecan, üzüntü ve mutluluk gibi bütün duyguları rüyanızda da hisseder ve etkileşim içinde bulunduğunuz bütün olayları gerçekten yaşadığınızı hissedersiniz.

Çünkü beyninizdeki mantık yürütmeden sorumlu olan  ve en üst
düzeydeki davranışların birleşenlerinin bağlantılarını yapan 
prefrontal cortex bölgesi rüya esnasında yeteri kadar aktif çalışmaz.

Prefrontal cortex bölgesi yeteri kadar çalışmadığı için gerçeklik algınızı kaybedersiniz etkileşim içinde bulunduğunuz olayların 
gerçekten yaşanıp yaşanmadığını anlamanız imkansız hale gelir.

Buradaki paradoks şu ana kadar yaşadığınız  hayat hikayenizin aslında uzun bir rüyadan ibaret olup olmadığını hiçbir zaman bilemeyecek olmanız.

Daha basitleştirerek söylemek gerekirse daha çocukluğumuzdan itibaren biriktirdiğiniz anıların ve günlük hayattaki başımıza gelen olayların  sadece bir rüya olabileceğini hiç düşünmeyi denediniz mi ?
İçinizde yaşadığınız şehir sosyal çevre ve bu gezegen  aslında beyninizin sizin için uydurduğu bir dünya olamaz mı  ve şu anda bu yazımı okurken aslında  bir rüya görüyor olmadığınızı nasıl bileceksiniz ?

Genelde rüyalar 1 dakikadan kısa sürdüğü için hayat hikayenizin yani yaşamınızda başınıza gelenlerin başarılarınız veya bir isteğiniz
bir rüyaya sığacağını saçma bulabilirsiniz fakat rüyada  zaman sıfırdır yani 10 saniyelik bir rüya  size 10 yıl gibi de gelebilir 1 yıl da 10 günde 1 günde bunlar sadece seçenekler ayrıca yaşadığınızı sandığınız bu döngüdeki rüyalar rüya içinde rüya hatta o rüyanın içinde rüya olabilir eğer olduysa yorumlara yazmayı unutmayın benim oldu : )

Rüyada uçurumdan atlayınca ve ölücek gibi olununca aniden rüya sonlanır hmm bide ayağınız kayıp düşünce rüyanızda yürürken birden düşecek gibi olmanızın sebebiyse gerçeklik algısı dediğimiz prefrontal cortex kaynaklanıyor.

Peki biz rüyamızda tam ölücekmiş gibi olup uyanıyoruz peki ya gerçekte bu olaylar insanların başına gelince onlarda bir rüyadan uyanıyor olamazlar mı ?

Evet dostlar yazımı bu güzel soruyla sonlandırıyorum cevaplarınızı yorumlara bekliyorum görüşmek üzere ben despothayrat

5 Yorumlar

  1. Rüya içinde rüya görüyorum evet
    Bazen de uyanmak isteyince uyanıyorum 😆 genelde çok fazla rüya görüyorum ve çok iyi hatırlıyorum rüyaları

    YanıtlaSil
  2. rüyalarımı hep yazıyom bloga, son yazımda da var, bu bilgiler ilginç, gerçeklik algısı yok demek rüya anında. tam ölürken uyanıyom hep ben de, soruna cevap veremem ama, bilemem yani :)

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

Recent in Technology