Tüm Dünyadaki Para Miktarı Ne Kadardır

Despothayrattan yeni bir değişik bir konuda daha merhabaaalaar 
bugünkü konumuz başlıktan da gördüğünüz üzere

Dünyadaki Toplam Para Ne Kadardır


Herhangi bir kağıt para günümüzde yılda 60 ila 70 kere el değiştiriyor ancak bu yıl korona yüzünden 30 ile 40 gibi bir rakama düşmüştür.

İstatistiklere göreyse elinizdeki 100 kağıt paradan bir tanesinin önümüzdeki yıllarda cinayet işleyecek bir katil tarafından geçtiğimiz yıl dokunulmuştur.  
Ancak tüm dünyada kaç para bulunmaktadır. Sırası ile ilerleyelim ilk olarak evlerimizdeki çekmece kumbaralarımız  dağınık masalarda ve dolaplarda  bıraktığımız sağda solda yatan para ne kadardır. Tam olarak bunu hesaplamamız imkansız maddi durum vb. insan düşüncelerinden dolayı .

Yakın bir zamanda yapılmış bir araştırmaya göre bir Türk ailenin evinde iş yerinde ve arabasında toplamda 150 ila 400 lira arasında para olabileceğini göstermiştir.

Türkiye ' de herkesin sağda solda unuttuğu para üstlerini ve para bozukluklarının bir araya getirdiğimizde bu miktar 4 ile 5 milyar Tl arasında değişmekte düşünün sadece unutulan ve Türkiye 'de toplanan bir para bu miktar bu miktarı daha iyi açıklamak için sizlere şöyle bir örnek verebilirim. Bu önemsemediğimiz paralarla Çanakkale ' deki köprüyü devletin kasasından hiç para çıkmadan yaptırabilirdik ve bu köprünün yapımı için vergi ödememiş olurduk.

Peki bankalarda kaç para bulunur başarılı bir banka soygunu FBI ' a göre ortalama 10 bin dolar para çalımına eşittir ama genellikle bu para veznedarların kasalarından çıkan paradır. 

Toplamda güvenlikli kasasıyla birlikte bir bankada ortalama 100 bin dolar para çıkar ancak banka büyük bir banka ise 1 milyon dolar 2  3 hatta 4 milyon dolara çıkan rakamlara ulaşılabiliyor.

Dünyadaki bütün insanların cüzdanlarındaki banka hesaplarındaki ve bankaların kendi kasalarındaki tüm kağıt ve bozuk paraların toplam değerine M0 denilir. Bu miktarın 5 trilyon Amerikan doları olduğu tahmin edilir. Fakat M0 elden ele dolanan tüm paraların toplamı olsa da tüm Dünya ' daki para değerinin %10 'nundan bile daha azıdır. Biraz karışık gelebilir ancak yazının devamını okumaya devam edin birazdan anlayacaksınız. Şimdi anlamanız için para nasıl doğar bundan bahsetmek istiyorum .

Burayı iyi okuyun şimdi bahsetmek istediğimi anlayacaksınız

BİR Sökmel Bankamız olsun ben bu bankaya gidip 10 lira yatırayım banka bana bu parayı istediğiniz zaman çekebilirsiniz der Fakat legal olarak bankalar sadece %10 gibi bir kısmını saklamakla
yükümlülerdir. Buna kısmi rezerv bankacılığı denir sakin olun birazdan bir kerette bu anlattığım bu şeylerin hepsini anlayacaksınız. Bankamıza biz geri dönelim banka bunun %90 'ını kredi veya yatırım şeklinde piyasaya sürebilir.
Şimdi bu bankaya Ali gelir ve 6 lira kredi çekmek isteyip bankadan 6 lira borç alabilir bu durumda Ali ' nin isteyeceği zaman harcayabildiği 6 lirası olmuş olur. Bende   10 liramı çekip harcayabilirim bankada tüm para 10 lira olmasına rağmen toplamdaki değer 16 liraya yükselmiş olur. Yani yeni para doğmuş olur şimdi konuyu daha iyi umarım kavrayabilmişsinizdir.

Yani tüm Dünyada 'ki Parayı hesaplarken kısmi rezerv bankacılığı para değerlerini de  eklememiz gerekmektedir.
Dünyadaki toplam para değeri tüm fiziksel paralarla yani 
M0 ile beraber faizler, vadeli ve vadesiz mevduatlar, bonolar, tahviller, senetler, çekler, para piyasasının fonları, toplam değerine eşittir yani bunların hepsine de M3 adı verilir. Toplam değerse 95 trilyon Amerikan doları civarıdır.  Eğer Dünyadaki herkes banka hesaplarındaki parayı aynı anda çekmeye kalksaydı kriz yaşanırdı.
Çünkü böyle bir para bankalarda bulunmamaktadır. Ve paradan para yaratmaya çalışan bankalar ekonomik kriz yaşayan bir ülkedeki bankalar aslında böyle batmaktadır.

Ayrıca elinizdeki parayı yakıp yok ederseniz Dünya ' da bulunan toplam kağıt para miktarını azaltmış olacağınızdan diğer insanların elindeki para değeri çok küçük bir miktarda olsa yükselmiş olacaktır. Unutmadan parayı yakmaya başlamışsanız hemen söndürün başkaları yaksın eğer yaktığınız paranın geçmeyeceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz kağıt paranızın %50 ' den fazlası duruyorsa veya o kağıt paranız yırtıksa ücretsiz olarak Merkez Bankasından o kağıt parayı değiştirebiliyorsunuz. 

Son olarak bunu da ekleyip ben kaçıyorum Uyuşturucu satışının yaygınlığı nedeniyle kokain kağıt paraya ve kağıdın içindeki lifler kokaini içine hapseder  ve bir kağıt paranın yılda 60 ' tan fazla kez el değiştirdiğini yazımın başında bahsetmiştim. Bu el değiştirme sonucu bu satışlarda dönen paralarla diğer paraların hızlıca suerkuelasyona girip hızlıca karıştığı için  bugün Dünya üzerindeki tüm kağıt paraların tahminen %92 'si 28 miligram kokain barındırmaktadır. Bugün kağıt paralardaki kokain izlerini silmemiz imkansızdır. Bu kanuna aykırı gözükse de mahkemeler buna bir şekilde göz yummakta çünkü çoğu insanın da dediği gibi para pis bir şeydir .

Eğer diğer bilim kurgu yazılarıma da göz atmak isterseniz buradaki linkten gidebilirsiniz destek olmak içinde linke gidebilirsiniz :) https://www.despothayrat.com
/search/label/Bilim%20Kurgu%20Yazılarım

18 Yorumlar

  1. heey, şimdi bi yazı yazdıım, film seçkisi 21, yazdığım filmleri kaçırma, özellikle bir ve üçü :)

    YanıtlaSil
  2. ne kadar ilginç bilgi ve istatistikler bunlar valla yaaa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deep ilginc olmasina ilgincte okuyan kisi baya azaldi

      Sil
    2. e bugünlerde salgın, tatil, okulların durumu filan insanlar meşgul, bir de sen daha aktiftin önceleri.

      Sil
    3. Hmmm daha diger bloglar da baya aktifligi azalmis blog beyi desen ortalarda yok 🤣

      Sil
  3. Demek bankalar olmayan parayı iteliyorlar bize :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle bu sayede yeni bir para doğmuş oluyor 😆

      Sil
  4. Bazıları bildiğim bilgilerdi. İçlerinde yeni öğrendiklerim de oldu. Çok tşekkürler...

    YanıtlaSil
  5. İlginç bilgilermiş,yeni doğalgaz bulunması da bankalardaki para miktarını daha çok artırabilir herhalde..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük ihtimalle öyle olacaktır turkiye açısından

      Sil
  6. Çok uzak olduğum bir konu. Ekonomi, bankalar, faizler... :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sonuçta para her türlü hayatımızda maalesef ki karşımıza çıkıyor :(

      Sil
  7. o da doğru da en azından bir bankanın neden battığını merak eden insanlar öğrenmiş oldu basitçe : )

    YanıtlaSil
  8. Bilgilendirici bir paylaşımdı teşekkürler.
    Ömrü hayatımda çok bankanın battığına şahit oldum... Sonrasında sıkı düzenlemeler yapılmıştı.
    Kokain konusu da ilginçti. Paraya bakış açımı değiştirdi :)

    YanıtlaSil
  9. çok ilginç bir yazıydı gerçekten, elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

Recent in Technology