Yetenek ile Başarı Arasındaki Fark Nedir ?

Her insan hayatında başarılı olmayı bir alan branş veya herhangi bir konuda istemiştir  ve çalışarak bunu elde etmeyi bir noktaya kadar başarmıştır peki ya  yetenekli olmak bir konuda yetenekli olmayı nasıl başarabiliriz yoksa yetenek doğuştan mı gelir konuyu anladınız gibi düşünüyorum ben yinede anlamayanlar için başlığa yazmıştım.
Yetenek ile Başarı


İlk olarak başarıdan başlamak istiyorum.

Başarı herkes için özneldir kişiden kişiye başarı kavramı değişir bunu en basit örneğiyle bir öğrenciden açıklayabiliriz. Bir öğrenci sınavından 90 alınca havalara uçarken diğer bir öğrenciyse bu sınavdan 90 alınca üzülür çünkü üzülen öğrenci potansiyelinin bu olmadığını bilir işte başarı da budur aslında potansiyelinin son noktasına ulaşmaktır eğer ulaşırsa başardığını hisseder ancak ulaşamazsa hala başaramadığının farkına varır. Başarıya burada kişisel olarak baktık ancak başarıya topluluk olarak da bakabiliriz.

Başarıyı birde şimdi insan ırkına göre bakalım.

Biz insanlar bazı şeyleri icat ettikten sonra onları geliştirerek yani inovasyonlar yaparak icat ettiğimiz şeyleri sürekli geliştirip yeni bir hale yeni bir sürüme yeni bir seviyeye çıkarıyoruz. Telefon icat edileli yaklaşık olarak üzerinden 2 yüzyıl geçti ve Alexander Graham Bell bizlere geliştirebileceğimiz ve insanlar için faydalı bir icat bıraktı bu da Graham Bell ' in bizlere yararlı tohumlar ekmiş oldu bu her icatta geçerli olan bir şey bizlere sürekli icat bırakan kişiler bizler için yararlı tohumlar ekmiş oluyorlar.
Başarı


Hayatımızda herkesin bir amacı var aslında bu amaç bile gerçekleşince başarıya dönüşüyor yaşamın amacını bilmekse başlıca bir başarıdır.
Başarıya baktık şimdi de yeteneğe bakıp ikisini karşılaştıralım.

Herkes bu dünyada bir konuda yeteneklidir ve bu yetenek belli bir yere kadar geliştirilebilir ancak çalışılarak yetenek sahibi olunmaz.

Bir kimsenin bir şeyi anlama  yapabilme veya etkiyi alabilme yeterliliği. Öğrenme olmaksızın kişinin zihin ve devinim alanlarındaki iş başarma gücü organizmada bulunan doğal güç insanın kalıtımsal olarak öğrenmesini çevreleyen sınır. 

Verdiğim bu tanımlardan da yeteneğin insanda doğuştan bulunduğunu ve çalışılarak elde edilmediğini anlamışsınızdır.
Lionel Messi


Kısaca yetenek saftır ender bulunur ve eğer parlatılırsa alanındaki en iyi kişi olur . Bu yorumdan sonra da futbola bağlanıyoruz. Lionel Messi saftı enderdi 50 yılda bir o da belki onun gibi birisi gelecek belki de gelemicek. Lionel Messi parlatılmayı bekleyen bir elmas gibiyi Dünyadaki en yetenekli futbolcuydu ve kimse onun gibi olamaz çünkü yetenek doğuştan gelir çalışılarak elde edilmez .

Evet dostlar bugünlük bu kadar umarım başarı ile yetenek arasındaki farkı anlamışsınızdır görüşmek üzere ben despothayrat.

4 Yorumlar

  1. önemli olan çok istemeek :)

    YanıtlaSil
  2. ağaç ev i unutma yarıın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende 5 maddelik orta seviyede öz bir yazı yazdım işte futuristik fikirler ile ilgili

      Sil
  3. Bu konu hakkında ağaç ev sohbetim yayında. Basta Despot Hayratı sonra da bu yorumu okuyan herkesi bekliyorum. Umarım keyif alarak okursunuz.⤵️
    https://yasamatolyesii.blogspot.com

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

Recent in Technology