Bir İnsan En Fazla Ne Kadar Hızlı Koşabilir ?

Merhaba değerli okuyucularım eğer bu siteye uğradıysanız öğrenmeye hırslı  ya da meraklı bir bireysiniz. Bugün de sizler ile birlikte Bir İnsanın En Fazla Ne Kadar Koşabileceğine ve En Fazla Ne Kadar Hızlı Koşabileceğini bakacağız eğer kendi önerileriniz veya bu konuyla ilgili fikirlerinizi yorumlara yazmayı unutmayın.

Usain Bolt

Bu konuyla ilgili ilk bilmemiz gereken şeylerden biri olan Dünya ' nın en hızlı koşan insanı olan Usain Bolt ' un depar esnasındaki maksimum hızı saatte neredeyse 45 kilometredir. Ancak bu hız  ne bir tavşanınkinden ne de bir ayınınkinden daha hızlı değildir . Şu anki tepkinizi tahmin edebiliyorum şaşkın bir şekilde yazının devamında bunun sebebini merak ediyorsunuz o yüzden daha fazla bölmeden devam edelim konumuzu (şşş birazdan öğreneceksin :)
Sağlık problemi olmayan atletik bir insan diğer canlılara kıyasla nefes alışverişini daha etkili bir şekilde kontrol edebilir ve koşarken çok uzun süre boyunca dayanıklılığını koruyabilir. Biz insanların ani hızlanabilmesine veya yavaşlayabilmesini sağlayan kısa ayak parmaklarımız, kıvraklığımızda ve esnekliğimizde önemli rol oynayan uzun ve ince belimiz, esneklik enerjimizi kinetik enerjiye  dönüştürüp daha hızlı gitmemizi sağlayan ayak bileklerimiz arkasındaki aşil tendonları ve ortalama 600 ila 800 kg'lık tekme basıncına sahip belirgin ve güçlü bacak kaslarımız sayesinde aynı tempoyla çok uzun mesafeler boyunca hiç yorulmadan aralıksız olarak koşabiliriz. 
Eski Tarihi Zamanlar


Ayrıca diğer canlı formlarına nazaran vücudumuzun her yerinde  bulunan ter bezlerinin koşmanın etkisiyle 
artan vücut ısımızı harika bir şekilde düşürmesi uzun mesafeli koşularda bize büyük avantaj kazandırır. Bu duruma şöyle bir örnek verebiliriz. İlk çağlarda çeşitli hayvanları avlamaya çalışan biz insanlar hayvanları mızraklarıyla kovalamaya başlarlar ancak hayvanlar ilk anda  avcılardan hızlıca uzaklaşmaya başlarlar. Ancak bu hayvanlar belli bir zaman sonrasında yorulurlar  ve dinlenme ihtiyacı duyarak beklemek zorunda kalırlar ve enerjilerini uzun süreler boyunca koruyabilen  inşalar eninde sonunda  yetişerek yorgunluktan bitkin düşmüş bu hayvanları avlayabiliyorlardı.
Biz insanlar depar atmak konusunda çok yavaş olabiliriz fakat ultra maraton koşucuların performansları ve hayvanların uzun mesafedeki
kondisyonlarıyla alakalı bazı veriler dikkate alındığında  sağlıklı ve formda olan bir insanın eğer ki mesafe yeteri kadar uzun olursa çoğu kara hayvanını aralıksız olarak koşarak eninde sonunda yakalayabilmesi başka bir perspektiften bakıldığında mümkündür.

Evet değerli meraklı okuyucularım bugünlük bu kadar umarım bu konuyu beğenmişsinizdir eğer sizin de içerik fikirleriniz varsa yazmayı unutmayın görüşmek üzere ben despothayrat.

2 Yorumlar

  1. Bir çırpıda okudum gitti. Ilginc bilgilerdi. Bir de çok bilimsele girmeden anlatmis olmanız ic aciciydi. Usain Bolt... nasi Bir heyecanla izlerdik onun yarışlarını. Yakin tarih mazi mi oluyor, ben mi yaşlanıyorum, bilemem🙂

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

Recent in Technology