Paradoks nedir çözülebilir mi ?

Paradoks nedir ?

Merhaba dostlar çok uzun süreden beri yazı atmıyorum bunda biraz konu bulamamda etkili ancak kendimi bu dönemde daha çok geliştirdim bir süre daha buralardayken bu çeşit değişik türden yazılarımı kaçırmayın derim. Artık youtube da da bu yazıları videoya dönüştürülmüş bir şekilde bulabileceksiniz.



Biz insanlar bazı durumlar karşısında  çelişkiler arasında kalabilmekteyiz. Bazen bu çelişkileri bir şekilde kırabilsek de bazı durumlarda bu çelişkiler asla kırılamayacak bir hal alabilirler. İşte böyle durumlar da kendimizi bir paradoksun içine hapsolmuş bir şekilde buluruz. Bir bilinmeyende kendimizle hangi seçeneğin doğru olup olmadığını tartışırız ancak bir seçeneği seçmeye çalıştığımız anda iki çelişki arasında kalmaya devam ederiz bu durum bizim onu çözemeyeceğimizi kabullenene kadar devam eder.

Peki bu çözülemeyecek bir kavramsa neden var niçin var kim çözülemeyen bir şeyi niye yapsın ki diye düşünüyor olabilirsiniz şu anda bu soru hakkında cevaplarınızı yorumlara yazabilirsiniz. Biz şimdi konumuzun cevabına geri dönelim.

Krallık




Çok çok eski zamanlarda bir yerde çok güzel bir krallık varmış. O krallığın başında da çok baba bir  kral  yaşarmış. Bu kral halkından herkesi kendisi gibi bir insan olarak görürmüş hatta bu baba kralımız kendisine kral denmesini pek sevmezmiş ancak artık olmadığı için desek de çok bir şey fark etmez. Bu kral çiftçisini de mahkumunu da demircisini de askerine de ayırmazmış hepsine eşit şartlar ve imkanlar sunarmış bu baba kralımız halkını çok severmiş ama düşmanlarına karşı gözü çok karaymış sevdiği halkı için canını ortaya koyarmış öyle çarpışırmış düşmanlarıyla . 
Bu baba kralın bir tane de vasıfsız oğlu varmış. Bu krala herkes yapması gerekeni yaptığından gerçekten de saygı duyarmış ancak halk, kralın oğluna da babası kral olduğu için saygı duymak zorunda kalırmış ve bu baba kralın oğlu  bu insanların  babasına saygı duyulduğu gibi kendisine de saygı duyulmasını istermiş. Bu kralın vasıfsız oğlu demiş ki ''Baba sen artık yaşlandın bırak da krallığın işleriyle ben ilgileneyim insanlara sana saygı duydukları gibi bana da saygı duysunlar'' Ancak kral geçmişte hep bu vasıfsız oğlunun krallığı yönetip yönetemeyeceğiyle ilgili testler yapmış oğlu bu testlerin çoğundan geçememiş ve kral bu sebepten bilime verilmesi gerekenden daha çok önem vermiş bir sürü medrese ve eğitim kurumu açmış. Buradaki öğrencilere de oğluna yaptığı testlerin aynılarını yapmış geçenleri huzuruna çağırıp vezir ilan etmiş. Kralın bir veziri varmış ki kral onu çok severmiş bir gün eline bir belge vermiş demiş ki '' Eğer ben odam da 5 yıl içinde ölürsem bu belgeyi halkı toplayıp krallığın meydanında okumanı istiyorum inanmayanlar olursa da buraya da kendime ait olan mührümü bastım sakın bu belgeyi kaybetme '' Vezir biraz şaşırmış merak etse de açmamış . Aylar sonra bu bizim baba kralımız zehirlenerek ölmüş ancak neden zehirlendiği bilinmiyormuş . Bu vezir de bu bizim kralın son vaziyetini yerine getirmiş. Halkı meydana toplayıp krallın söylediklerinin aynılarını da halka birer birer anlatmış. Devamındaysa bu bizim baba kralın belgesini açıp okumaya başlamış 
'' Sevgili halkım eğer siz bunu okuyorsanız ben artık yokum demektir ülkeyi yöneteni seçmek için iki adayınız var ''Bu bizim kralın oğlu ilk başta biraz şaşırmış ancak dışarıya bunu belli etmemeye çalışmış
devamındaysa bu bizim vezir okumaya devam etmiş '' Biri şu anda bunu okuyan olan vezir diğeriyse benim oğlum'' herkes bir anda şaşkına dönmüş vezir devam etmiş ''Ancak benim oğlum benden bazı şeyleri daha iyi bildiğini iddia ediyor. Her şey de madem en iyisi o gidin ve ona şu iki soruyu sorun Babanı sen mi öldürdün Yalan mı söylüyorsun ve bu iki soruya sadece bir kere Evet ve bir kere Hayır diyebilirsin . Eğer ki beni öldürmediğini sizlere kanıtlayabiliyorsa bırakın sizlerin kralı olsun ancak kanıtlayamazsa onu bu ülkeden sürgün edin ve kralınızı bu belgeyi okuyan vezir ilan edin.'' demiş.

Bu bizim baba kralı gördünüz mü oğlunun kendisini öldüreceğini anlayıp ülkeyi yönetemeyeceğini bildiğinden oğlunu böyle bir paradoks içinde bırakmış. Bu sayede oğlu asla krallığı yönetemeyecektir.
Genelde bu çeşit paradokslar bir zamanlarda gelip ben en güçlüsüyüm ben her şeyi bilirim diyen insanlar için kullanılmış ve bu insanların her şeyi bilmediğini kanıtlamıştır.

Zeno paradoksları


İnsanlık tarihinde yüzlerce paradoks çeşidi türetilmiştir. Bazı bilim insanları matematiksel paradoksları çözmek için hala kafa yormaktadır. Şimdi bir düşünelim hmm bir paradoks çözülememek için var ve bu çözüldüğünde nasıl olacak bu iş diye şu anda düşünmeniz gayet doğal bazı insanlar Zeno ' nun paradokslarının çözüldüğünü iddia etmişlerdir. Ancak çözülseydi şu anda çok farklı boyuttaki şeyleri konuşurduk. Peki bunu deme sebepleri ne neden böyle söylüyorlar şu anda çözmek için bir yolları var ancak bu yol onları sonuca götürür mü götürmez mi şu anlık bunu bilemeyiz. Bunu bize zaman gösterecek. despothayrat

1 Yorumlar

  1. Güzel bir yazı kaleminize sağlık...Paradokslar gerçekten ilginç tarih boyuncada hep öyle olmuştur...
    Kral tam bir kralmış bu arada :)

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

Recent in Technology