Atatürk Hakkında Duymadığınız Şaşırtıcı Gerçekler

Despothayrattan merhabalar dostlar ilk olarak hepinizin Atatürk 'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun ve bende bugüne özel Atatürk 'ün Çoğunu İlk kez duyacağınız Gerçekleri Özel Hayatını yazacağım. 

Hadi Başlayalım

Atatürk 'ün icraatları hayatı silah arkadaşları olsun bunlarla ilgili bir sürü bilgiye sahibiz fakat Atatürk  özel hayatında nasıl biriydi ?

Atatürk Kahvaltı
Sabah kahvaltılarıyla arası iyi değildi gece sofraları sebebiyle geç kalkan Atatürk uyanır uyanmaz odasındaki divanın üzerine geçer orda bağdaş kurarak kahve ve sigara içerdi. Sonra tıraşını masajını yaptırır ardından çalışma odasına geçerdi hem kahvaltı hem öğle yemeği olarak 1 dilim ekmek 1 kase ayran veya yoğurt yerdi, ikindi vaktinde de bir bardak ayran yerdi.
Akşam sofrasında on kişiden aşağı düşmeyen bir davetli topluluğu her zaman hazır bulunurdu sofrada imtihan etmek istediği kişileri karşısına iltifat etmek istediği kişileri yanına oturttururdu .


Bulunduğu her ortamda düzen ve tertip isteyen Atatürk, titizliği ve simetri hastalığıyla bilinirdi.
Dolma Bahçe Sarayı ' ndaki tabloları sık sık hizalayan ve Atatürk Orman Çiftliği ' nin düzenini teftiş eden Atatürk yaşamının son gününe kadar bu huyunu sürdürdü. Evinde çevresinde hatta konuk olduğu evlerde bile eğri duran eşyaları düzeltmeden rahat edemezdi.


Atatürk yabancı misafirlerin iyi intibalarla ayrılmalarını isterdi onlar gelmeden ülkeleri hakkında geniş bilgi toplar kişileriklerini incelerdi Afgan kralının ziyareti için bir ay boyunca Afganistan tarih ve coğrafyasını araştırmıştı.

Atatürk















1937 ' de gelen Japon Veliahtı Prens Takumasu ' yu  bir ziyafette Japon mitolojisini ve edebiyatı üzerine yaptığı konuşmalarla şaşırtmıltır.

İngiliz Kralı Edward İstanbul  ' a geldiği zaman yatından bir deniz motoruna binerek Dolma Bahçe Sarayı ' na yanaşmıştır. 
Atatürk ' te  rıhtımda beklemekteydi deniz dalgalı olduğundan kralın bindiği motor sürekli inip çıkıyordu kral rıhtıma çıkmak istediği bir sıra  da eli yere değerek tozlandı o sırada Atatürk elini uzatmış bulunduğundan kral da ona elini uzatmadan önce mendiline silmek isteyince 

Atatürk hemen devreye girdi '' Yurdumun toprakları temizdir elinizi kirletmez '' diyerek kralın elinden tutup rıhtıma çıkardı. Kral Edward Türkiye ' ye geldiği zaman Atatürk ona bir akşam yemeği ziyafeti vermiştir ziyafetten önce bana İngiliz Sarayı 'nda verilen ziyafetler ne şekilde olur yahut bir aşçıyı bulunuz emrini verdi.

Atatürk Akşam Yemeği
Akşam kral sofraya oturunca kendisini kral sarayında zannederek memnun oldu Atatürk ' e dönerek sizi tebrik eder ve teşekkür ederim kendimi İngiltere ' de zannettim sofraya hep Türk garsonları hizmet etmekteydi . Bunlardan bir tanesi heyecanlanarak elindeki tepsiyle birdenbire yere yuvarlandı yemekler de halılara dağıldı misafirler ve garsonlar utançlarında kıp kırmızı kesildiler Atatürk bunun üzerine krala eğilerek bu millete her şeyi öğrettim ama uşaklığı öğretemedim dedi özenli bir Türkçe konuşurdu ama bazı kelimeleri ama bazı kelimeleri Rumeli şivesiyle telafuz ederdi. Etrafındaki sevdiği ve yakınlarına her zaman çocuk diye hitap ederdi.
Beri bak çocuk hitap şekliydi.

Atatürk hakkında az bilinen şeylerden birisi de  onun bizzat yazdığı Geometri kitabıdır.
44 sayfadan oluşan bu kitap bilim dilinin sadeleştirilmesinin ve eğitimin Türkçe yapılmasının gerekliliğini önemle vurgulamıştır.



Geometri Kitabı

Bugün kullandığımız üçgen , dörtgen , eşkenar,
ikizkenar, artı , eksi ,çarpı
bölü, eşit , çap, yüzey çember , kesit ve bunlara benzer toplamda 48  Geometri terimini dilimize kazandıran Atatürk ' tür. Dile çok önem verirdi Türkçe ' yi sadeleştirmek ve yabancı kelimelerden kurtarmak için çabaladı. 

Eğer ömrü yetseydi en büyük hayali olan  bir Dünya turuna çıkıp  Türk Dili ve Tarihi üzerindeki çalışmalarını genişletmekti. Bana en tuhaf gelen şeyse cephelerde savaşmış biri olarak cephe dışında kan görünce fenalaşırdı.
Türkiye ' de ölü ya da diri  toplam 126 milyon kili numaralandırıldı en prestijli ve ilk numaraysa Atatürk ' e verildi peki neden 46 ile bitiyor bunu söyleyeyim 
Sistem 11 rakamdan oluşuyor  ancak son iki rakam numaranın güvenliğini sağlamak amacıyla konuluyor dolayısıyla son iki rakamı devreden çıkarırsak Atatürk ' ün numarası 1  sıfırlar ve 1 çıkıyor ayrıca Osmanlı İmparatorluğu zamanında nüfus kayıtları doğru tutulmadığı için doğum günü kesin olarak belli değildir .
Atatürk Kimlik

Annesinde işittiğine göre bir bahar mevsiminde doğmuş olduğunu belirtip bu bir 19 Mayıs günü niçin olmasın belirtilir.
Bazılarınızın bildiği bazılarınızın bilmediği gibi Atatürk ' ün bir köpeği vardı.  Atatürk bu köpeği 
Yalova ' ya gittiği gün seyyar bir fotoğrafçıdan 50 liraya almıştı. Foks her yere Atatürk ile birlikte gider ilk önce Foks girer sonra Atatürk girerdi adeta Atatürk ' ün geldiğinin bir habercisiydi Foks Atatürk yatağına girmeden uyumazdı her zaman çalışma masasının yanında onu izlerdi.

Arkadaşlar 19 Mayıs Atatürk 'ü Anma , Gençlik ve Spor  Bayramı ' nız kutlu olsun ayrıca Kandiliniz mübarek olsun görüşmek üzere ben 
despothayrat


15 Yorumlar

  1. Mustafa Kemal Atatürk'ün bir kitabı olduğunu bilmiyordum .Gazi Mustafa Kemal Atatürk hakkında verdiğin bu güzel bilgiler için teşekkürler emeğine sağlık sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç bilinmeyenleri derlemeye çalıştım ve dahasi da var da biraz uzun oldu çoğu kişinin bu bilgileri bilmediğini düşünüyorum halbuki bu ataturkle ilgili seyleri bilseler dah cok sevcekler atamizi dostlsrinla paylasirsan bu yazimi sevinirim cunku bunlarin daha kisiye hitap etmesini istiyom

      Sil
  2. Atatürk figürü ile ilgili veri ve bilgi toplama çabalarınız bir başparmak hak ediyor ... iyi yazıyorsunuz.

    YanıtlaSil
  3. Atatürk'ün simetri hastalığı olduğunu bilmiyordum . Çok değerli bilgiler paylaşmışsın.

    YanıtlaSil
  4. Çokkkkk değerli bilgiler paylaşmışsın. Büyük Atayı rahmet ve minnetle anıyorum. Selamlar 😊🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol teşekkürler herkesin okumasını istiyom bu degerli atamızla ilgili bilgileri

      Sil
  5. geometri kitabını duymuştum, diğer hepsi çok şaşırtıcı yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol daha okunursa böyle uzatacağım biraz daha çünkü daha baya bi bölümü yazmadım

      Sil
  6. Atatürk ile ilgili çok güzel bilgiler paylaşmışsın. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  7. Böyle önemli bir günde böyle güzel bilgiler, açıkçası mükemmel olmuş. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Ne güzel yazmışsın teşekkürler

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

Recent in Technology